Popüler Yayınlar

21 Mayıs 2007 Pazartesi

demokrasi

Demokrasi mi?
İlk önce doğru bir tespit yapmak gerektiği ile hareket edilmeli. Bu toplumda yapısal dengeler çok çabuk yönlendirilebiliyor. Bunun ana sebebi ise ataerkil bir toplum olmamız ve bizlerin yerine düşündüğünü söyleyenlere aldanmamızdır. Kendimiz öğrenme ve uygulama gayreti içine girmediğimiz için, felaket senaryoları bu topraklarda çok rahatça uygulanmaktadır.
Asıl mesele şudur: Toplum olarak konuşmasını bilmeyen, küfürleşmeyi ise sermaye sayan bir millet haline gelmiş olmamızdır. Demokrasiye inanıyoruz, ama demokrasi nimetlerinin sadece bize ait bir kavram olduğunu savunuyoruz. Kişi hak ve hukukuna inanıyoruz ama kişi hak ve hukukunu hiçe sayma yetkimiz var diye ortaya çıkıyoruz. Toplumu bölmeyi bir sermaye sayıyoruz. <Öteki, ve biz> kavramını günlük hayatın her zerresine motive ediyoruz. Bu çarpık zihniyeti de büyük bir ilke gibi, can pahasına savunuyoruz. Kabullenmesini bilmeyen, çok çabuk dışlayan bir yapımız var. Bu yüzden de bu ülke birçok ihtilal gördü. Türkiye düşmanları içimize girerek, sen-ben, o-bu, şu-o gibi sınıflara ayırıp sonra da o sınıfları körükleyerek, her iki grup adına canları aldı. İşin en vahim tarafı ise kendisinin işlediği bu cinayetleri bu guruplar üzerine yıkıp, karşılıklı suçlamaları yaparak birbirimize düşman ettiler.
Şimdilerde bu düşmanlığın yeni versiyonları denenmekte. İç ve dış menfaatçiler bu oluşturulmuş olan puslu havadan nasıl rant sağlarım düşüncesiyle hareket etmektedir. Toplumu kutuplara ayırmayı, fikri yapıda ayrı olan siyasileri bile bir araya getirmeyi görev edinmişler, mevcudu veya gelecek mevcutları nasıl değiştirebiliriz diye hareket etmekteler. Öyle ki, ya bu seçimden sonra (ötekiler) geri gelirse diyerek, şimdiden kutuplaşmaya ve cephe almaya doğru yol yordam arıyorlar. Oysa Demokrasilerde halkın seçimi en temel kaidedir. Demokrasi bir yerde de hazmetme işidir.
Şu sözlere dikkatlice bakmak gerekir:
* Demokrasi, halkın halk tarafından halk için iradesidir. LİNCOLN
* Demokrasinin kusurları, yine demokrasiyle kapatılır. ALFRED E.SMİTH
* Demokrasi demek, ”sende benim kadar iyisin” demektir. THEODORE PARKER
Bir söz daha var ki; o söz çok daha manidardır: *Demokrasi artı tül perde kominizim.” Bu Türkiye için daha anlaşılır bir halde görülmektedir. Hazımsızlığın arkasında Kominizmin ve onun anlayışının varlığını göremeyecek kadar da kör değil bu insanlık..
Şu güzel söz ile veda edelim: * Hayatta en zor şey, gayesiz insanlarla birlikte yaşamak mecburiyetinde kalmaktır. Cenap ŞAHABETTİN

Hiç yorum yok: